Üroloji bölümü erkeklerdeki idrar yolları ve üreme kanalları ile ilgili olan hastalıkların tedavisi ile ilgilenir. Bunun yanı sıra Kronik böbrek hastaları ve prostat kanseri olan kişiler de Üroloji hekimlerine görünebilirler. Aynı zamanda Üroloji bölümü akut renal yetmezlik ile idrar kaçırma ve mesane kontrol bozuklukları ile de ilgilenir. Üreme kanalı ve böbrek rahatsızlığı çeken kişiler belirtiler kendini gösterdiğinde mutlaka bir Üroloji hekimine danışmalılar. Burada yapılan muayenenin ardından gerekli görüldüğü takdirde cerrahi müdahaleler de yapılabilir.
Üroloji bölümü genellikle üreme sistemindeki bozukluklar ile ilgilenir. Erkeklerde idrar yolu enfeksiyonları ile prostat hastalıklarına bakılır. Bunun yanı sıra İdrar yolları tümörleri, idrar yolları taşları ve üriner hastalıklara bakılır. Ayrıca Üroloji bölümü kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları ile böbrek taşı hastalıklarına bakar.
Kadınlarda görülen akut renal yetmezlik ve genital siğillerde de Üroloji bölümündeki bir hekime görünmek gerekir. Aynı zamanda kadınlarda meydana gelen enürezis nokturma ve üriner inkontinans gibi hastalıklarda üroloji bölümüne gidilir. Ürolojide yapılan muayenelerin ardından gerektiği takdirde cerrahi müdahale de yapılabilir.
Üroloji bölümü hekimleri genellikle üreme sistemlerinde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenirler. Bunun yanı sıra idrar yollarında meydana gelen her türlü rahatsızlık için de mutlaka Üroloji hekimlerine gitmek gerekir. Hem erkekler hem de kadınlar üreme ve idrar yolu rahatsızlıkları yaşadıklarında iyi bir Üroloji hekimine muayeneye gidebilirler. Üroloji doktorları genellikle son yıllarda artan böbrek hastalıkları ile de ilgilenirler. Aynı zamanda Üroloji hastalıkları yaşayan kişiler iyi bir Üroloji Uzmanına gidebilirler. Tüm hastalıklar ile ilgili detaylı bir inceleme olur.
Üroloji Bölümü erkeklerde böbrekler, idrar kanalları, mesane, prostat, penis ve sperm keselerinde meydana gelen hastalıklar ile ilgilenir. Kadınlarda ise cinsel faaliyet dışında kalan üreme ile ilgili her organ ile Üroloji hekimleri ilgilenir. Üreme ve idrar yollarından kaynaklanan tıbbi ve cerrahi müdahaleler Üroloji hekimleri tarafından gerçekleşir. Genellikle üreme yollarındaki iltihaplar, doğumsal anormal durumlar ve kanserler konusunda belirti görüldüğü anda mutlaka Üroloji hekimleri ile görüşülmesi gerekir. Bu bozukluklar ve hastalıklar ile Üroloji Hekimleri ilgilenmektedir. O nedenle bu hastalıkları yaşayan kişilerin mutlaka iyi bir uzmana görünmesi lazım.
Kadınlarda ve erkeklerde üriner sistemler ile Ürologlar ilgilenir. Bunun yanı sıra Ürologlar erkeklerin üreme sistemlerini incelerler. Vücuttaki böbrekler, üreterler, mesane ve prostat bezi gibi tüm organlar ile Ürologlar ilgilenir. Tüm bu hastalıklar ile ilgili tanı ve tedavi işlemleri için mutlaka Ürologlara gidilmelidir. Hastalıklar ile ilgili belirtiler olduğunda zaman kaybetmeden bir Ürolog’a gidilmesinde fayda var. Sonrasında eğer gerekirse cerrahi müdahaleler de yapılabilir. Aştı yıl tıp eğitimi alan hekimler bunun ardından da beş yıl süren üroloji uzmanlığı eğitimini alırlar. Bu eğitimlerin ardından hastalarına en iyi hizmeti vermek adına göreve de başlarlar.
Günümüzde en çok görülen hastalıklardan bir tanesi de böbrek taşlarıdır. Hem erkeklerde hem de kadınlar da böbrek taşı hastalığı çok sık görünüyor. Özellikle de sağlıksız beslenme ve fazla kilolar nedeniyle böbreklerde taş oluşumu gerçekleşiyor. Böbrekte ani gelişen ağrı nedeni ile bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler ortaya çıktığında ise mutlaka uzman bir Üroloğa gidilmelidir. Yapılacak muayenelerin ardından tedavi şekli belirlenir. Kadınlarda ve erkeklerde hastalığın durumuna göre tedavi süresi ve tedavi cinsi değişebilir. Buna göre muayene de yapılır.
Üroloji bölümünde idrar yolları ve mesane ile ilgili hastalıklara bakılır. Özellikle erkeklerde sperm kesesi, böbrek taşları ve Addison hastalığına bakan Üroloji bölümüne kadınlar çoğunlukla böbrek taşı hastalığı yaşadıkları için giderler. Hastalık belirtilerine bakılarak Ürolojiye gidilmesi gerekir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Nedir?
İyi huylu prostat büyümesi, 40 yaşından sonra ve özellikle de 60 lı yaşlarda prostat bezinin büyümesi ve idrar yolu üzerindeki tıkayıcı etkisinin artması neticesinde ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Prostat bezindeki büyüme idrar akışını engelleyebilir ve idrar yapma ile ilgili semptomlara yol açabilir. Prostat büyümesinin belirtileri şu şekilde olabilir;
- Sık sık idrara çıkma ihtiyacı
- Geceleri idrara kalkma
- İdrar yaparken zorlanma, yanma hissiyatı
- İdrar sonrasında mesanede idrar kalma ve tam boşalmama hissi
Prostat büyümesinde uygulanan tedaviler
Hastanemiz üroloji kliniğinde prostat büyümesine yönelik güncel teknolojik gelişmeleri takip ederek tüm ameliyatları ve tedavi yöntemlerini uygulamaktayız.
Kliniğimizde prostat büyümesi için sunduğumuz tedavi seçenekleri;
- İlaç kullanımı ile yapılan medikal tedaviler
- Klasik TUR ameliyatı
- Lazer enükleasyon ameliyatları (Holep-BiPolep)
- REZUM-Su buharı tedavisi
Rezum (Su Buharı) Tedavisi Nedir?
Rezum tedavisi, prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan teknolojinin bize sunduğu minimal invaziv bir tedavi yöntemdir. Bu tedavi yönteminde, prostat bezinin boyutlarını küçültmek ve idrar akış miktarını, hızını artırmak için su buharının enerjisi kullanılır. . Rezum tedavisi, prostat büyümesinin semptomlarını gidermek, işeme fonksiyonlarını normalleştirmek ve bunu yaparken de hastaya hiçbir yan etki oluşturmamak için uygulanır.
Neden Rezum Tedavisi Olmalıyım?
Rezum tedavisinin öne çıkan birçok avantajı vardır:
- Minimal İnvaziv bir yöntem: Yani hastanın vücuduna cerrahi olarak büyük bir yara, girişim vb. bir işlem yapılmaz. İşlem süresi kısadır. Genellikle ayakta tedavi olarak gerçekleştirilir ve hasta aynı gün taburcu edilir.
- Hızlı İyileşme: Hastalar prostat büyüklüğüne göre birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler.
- Yan Etkiler Azdır: İDRAR KAÇIRMA, kanama, anesteziye bağlı riskler, cinsel işlev bozukluğu, sertleşme sorunu, MENİDE GERİ KAÇMA gibi yan etkiler görülmez. Hastaların cinsel fonksiyonları ameliyat öncesi durumla aynı kalarak devam eder.
- Etkinlik: Rezum tedavisi semptomları hızlı bir şekilde hafifletir. Yaklaşık 1 ay sonunda hastaların prostat boyutları yıllar öncesi boyutlarına döner ve uzun süreli rahatlama sağlar.
Rezum tedavisinde görülebilecek yan etkiler
Her tedavi ve girişimde olduğu gibi, Rezum tedavisinin de bazı riskleri ve yan etkileri olabilir:
- Geçici Yan Etkiler: Uygulama sonrasında sonrasında geçici olarak idrar yolu enfeksiyonu, sonda çıkarıldığında idrar yolunda yanma, kanama veya idrar yapmada zorluk görülebilir.
Rezum Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Rezum uygulamasını lokal anestezi, bel altını uyuşturma, sedatif analjezi uygulamaları eşiliğinde gerçekleştiriyoruz. İşlem, idrar kanalından (üretradan) tek kullanımlık yüksek teknoloji ürünü ince bir kateter yardımıyla yapılmaktadır. Bu sistem ile prostat dokusuna kontrollü bir şekilde yüksek sıcaklıkta su buharı verilir. Su buharı, prostat hücrelerinde yıkım oluşturarak dokunun küçülmesini sağlar. İşlem 10-15 dakika sürer ve hasta aynı gün evine dönebilir.
Rezum aşamalarından bahsedecek olursak;
- Hastaya uygun anestezi ya da analjezi uygulanarak tedavi bölgesi uyuşturulur.
- İdrar kanalından Rezum uygulama kateteri dikkatlice yerleştirilir.
- Kateter aracılığıyla prostat dokusuna uygun ve gerekli bölgelere su buharı verilir.
- Su buharı, prostat hücrelerinin zarlarını parçalayarak hücrelerin ölümüne yol açar.
Prostat Dokusunun Küçülmesi:
- Ölü hücreler zamanla vücut tarafından emilir ve prostat dokusu küçülür.
- Bu süreç, idrar yolundaki baskının azalmasını ve idrar akışının düzelmesini sağlar.
Tedavi Sonrası İyileşme Süreci
Rezum tedavisinin ardından iyileşme süreci oldukça zahmetsiz ve hızlı olur. Hastalar birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler. Ancak, tam iyileşme ve semptomların tamamen düzelmesi 2-4 hafta sürebilir. Bu süre zarfında destekleyici medikal teaviler uygulanmalı ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır.